De kajakclub

Leestijd: 2 minuten

Kajakclub de Oeter in Neeroeteren werd in 1968 opgericht en als jonge tiener werd ik hier op mijn 15e lid van. Na de eerste week met initiatielessen en het behalen van zwemdiploma A konden we beginnen met varen. En dat hebben we gedaan! Wat resulteerde in een tal van toffe avonturen op de Zuid-Willemsvaart, de Maas en andere rivieren.

In 1978 werd ik voorzitter en had de club 178 actieve leden die we met een team van negen man begeleidden. We deden mee aan landelijke wedstrijden met andere clubs en wonnen een paar titels. Ik ben 20 jaar voorzitter geweest van de kajakclub en daarnaast was ik provinciaal voorzitter. Limburg telde toen verschillende clubs uit Schulensmeer, Hasselt, Lommel, Neeroeteren en Neerpelt, de topclub van België. Van deze mannen kreeg ik veel steun, zij gingen voor mij naar vergaderingen in de avond die ik als bakker moest missen, ik moest namelijk altijd vroeg naar bed! Hiervoor wil ik Paul en Peter enorm bedanken.

Maas-record

Zelf heb ik samen met Jemp Peeters een uniek Maas-record. Het begon in 1978, 1 januari om 13 uur stipt. Na een weddenschap besloten we iedere eerste dag van het nieuwe jaar, als ode aan de natuur, de Maas af te dalen. De tocht liep tussen Smeermaas en Meeswijk door tot aan het café dat daar vroeger zat, café Overzet. Het was een tocht van 20 kilometer.

Café Overzet bestaat helaas niet meer, maar de foto’s blijven bestaan. De mooiste foto is gemaakt in het jaar dat het water van de Maas zo hoog stond dat we met onze kajaks het café konden binnenvaren en aan de bar een pintje konden drinken. Deze foto heeft in het café jaren achter de bar gehangen, het was een ongelofelijke dag!

Feestdagen

Met de feestdagen was er altijd ontzettend veel werk in de bakkerij, maar deze traditie hebben we altijd in stand gehouden. Eerst gingen we varen en daarna naar het familiefeest. Het is nu 43 jaar later en we doen het nog altijd zo. En zo blijven we het doen, voor zolang ik hier nog mee kan doorgaan!

Tegenwoordig wordt onze kajakclub geleid door een toffe groep jonge mensen, nog steeds vanuit dat kleine eilandje in het Oeterdal, omringt door prachtige ongerepte natuur! Het is zeker de moeite waard om hier zelf eens te komen kijken.

Meer over Noël lezen?

Noël Cuppens op de kajakclub
0